Jump to content
Do Not Sell My Personal Information


Fiesta 1.4 Zetec 52 plate 02 sensors? EML on


Fitz87
 Share

Recommended Posts

Hi there

new to this, I have owned a fiesta (not sure what mk it's 52 plate) for 6 months and have done a lot to it. It has 116k miles on clock. I have replaced a lot such as steering rack, Cambelt, clutch etc. My EML light has been on for months.

 

done a diagnostic on it, says catalyst efficiency below threshold bank 1- intermittent. What does this mean it's driving me nuts? Where is the bank 1 sensor on the manifold or by the cat? 

Would appreciate the help

thanks

Link to comment
Share on other sites


bank 1 sensor 1 is the uptream lambda on manifold, bank1 sensor2 is after cat, if you have cat efficiency fault then its probaby either sensor 2 , wiring of sensor 2, or cat is faulty.

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, iantt said:

bank 1 sensor 1 is the uptream lambda on manifold, bank1 sensor2 is after cat, if you have cat efficiency fault then its probaby either sensor 2 , wiring of sensor 2, or cat is faulty.

Didn't say anything bout sensor just below threshold bank 1

Link to comment
Share on other sites

Bank 1 sensor 2 is air temp isn't it different code to bank 1 sensor 1 that is p0420. Just want to know if sensor on top of manifold is bank 1

Link to comment
Share on other sites

there is bank 1 only as its not a v6,v8 etc then there would be a bank 2, so ignore bank 1 , its sensor 1 or sensor 2,

so basically from the info you have its saying the cat efficiently is not working correctly , but intermitantly.

therefore you need to know why, could be catalyst not secure in exhaust allowing gasses to bypass,therefore sensor 2 is picking up that,

or cat could be worn out,

or sensor 2 could be not working as it should giving false readings but within its perrameters.

my guess is its the cat needs replacing without seeing any live data.

Link to comment
Share on other sites

I have also had the light turned off it hasn't come on and I have drove 20 miles it's just knowing the problem may still be there is why I want to sort it. If it was the cat it would of come straight back on right?

Link to comment
Share on other sites

it would come back on, maybe not straight away , but after a couple of drive cycles it would.

it would start off as a pending code until it triggers the fault a few times, then light will come on.

as i have said previously a live data readings of the 2 sensors will determine the fault, sensor 1 should ocilate rich/lean and sensor 2 should be a steady line when cat is ok, if sensor 2 ocilates then cat not working.

Link to comment
Share on other sites

What would these readings say, looks to me it's only a tiny bit over limit and went down on 2nd fast test so cat must be working? MOT man gave me no ideas was arrogant 

Link to comment
Share on other sites

Ian I'm sorry I've gone on about it just want to know my mot is due retest soon in 10 days. If I get the readings, would you be able to tell 100% what the problem would be or at least a very good idea of it? I'll get them done and respond thanks I let you know I'm couple of days

Link to comment
Share on other sites

from those readings i would unfortunatly say the cat is not working very well, maybe the co is only just over but the hc is alot higher than i would normaly expect even though it passed .

the lambda reading is nearly spot on so manifold sensor1 is working fine.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share




×
×
  • Create New...

Forums


News


Membership