Sign in to follow this  
Cooper100

Focus front speaker / sat nav/ phone problem

Recommended Posts

Hi all

 

i have a new focus ST line X but am having issues.

sometimes the front Speakers work and sometimes they don’t. 

When they do, the voice activated phone, sat nav instructions are fine, but when the Speakers aren’t working, neither operate. The phone connects, but I can’t hear anything. Similarly, the radio mutes when nav instructions are given, but no sound comes out.

anyone had same experience?

 

cheers 

Share this post


Link to post
Share on other sites

That definitely sounds like a fault, and on a new car it should be raised with the dealer.

Is there any intermittent crackling from the front Speakers?

If you fade to front, can you hear anything at all with the volume up (be careful!!)

Have the Speakers ever gone from working to not in the same sitting?

Has it ever been just one speaker that fails, or is it always both (or all) front Speakers?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi yes it will be going back to the dealer

 

theres no crackling

nothing at all if fully faded to the front

always both fronts

example, Saturday went out twice. Didn’t work either time. 

Sunday went out twice. Worked once 

today went to work - didn’t work. Locked car and went to meeting few hours later and worked fine. Came home 5 hours later and didn’t work.

very odd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Get into the test menu and you will get a speaker sound around check.
You'll know for sure then.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thankyou. I’ll try that in the morning while I wait for the dealer to book the car in.

 

many thanks 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi....similar problems on my 6 month old 2019 Focus Titanium. Front Speakers go off, Sat Nav voice disappears ,also Speed Camera warning goes.

Already been back to dealer, where they did 2 software updates and solved it.

However, a month on and guess what, yes same problems back again! Add to this, Emergency Call malfunctions, Hill start assist “not available” and a digital speedo that keeps changing colour from blue to black to blue and on.

Not at all impressed at the moment, back to the dealer again next week.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Further to my post on 14 October......car has been back to local Ford garage (again) and they have agreed there is a problem !
They have contacted Ford and now await a response. Am told that this will not be an individual response, just a update to software at some future date. 
Have now booked car in in one months time to test the water. 
Not ideal, but at least Ford are “aware” of the problems.

Meanwhile, just keep on pressing the emergency call button to temporarily clear the issues !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has anyone found a solution to the front Speakers not working. I'm having the same issue in my one week old focus ST Line, sometimes the front Speakers work and sat nav/phone etc are fine. Other times I can only get sound from the rear speaker and very low sound from sat nav. There's no sound from Speakers when fully faded to the front.

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 hours ago, Lynster said:

Has anyone found a solution to the front Speakers not working. I'm having the same issue in my one week old focus ST Line, sometimes the front Speakers work and sat nav/phone etc are fine. Other times I can only get sound from the rear speaker and very low sound from sat nav. There's no sound from Speakers when fully faded to the front.

Thanks

There’s a thread somewhere on here called ‘Emergency Call System Malfunction’ . Sounds like similar issues. Best solution i saw was changing battery, don’t know if that worked long term tho. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/7/2019 at 8:22 PM, Stoney871 said:

Get into the test menu and you will get a speaker sound around check.
You'll know for sure then.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 

How do you get the test menu up on the st line x 2019?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Turn the ignition on but don't start the car.
Change sync output to FM or AM radio.

On cars without cd player-

Simultaneously-

On the steering wheel press and hold the menu button / on radio buttons under the screen press and hold the fast forward (skip track) button until the test menu activates.

On models with a cd player it would be eject and fast forward buttons.

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have the same problem on Focus ST Line X purchased Jan3. Front Speakers not working took it to dealers and they said there is no fix all they can do is a reset.They also said that this was a known fault to Fords and supposedly a fix will  come out in April/May which may or may not fix the issue, apparently it has something to with the modem.I have contacted Ford customer services as I am proper cheesed off . I was also wondering as to whether it effects the Kuga as this is Focus based.

Also how do you temporarily resolve it via the emergency call button, where is located? Is the one on the ford pass app..

many thanks

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm having the same issue sound cuts on and off constantly through the front Speakers...... my work around has been to divert the sound through the rear Speakers in the audio settings, but the sound when making calls still cuts in and out...

The car has been into the dealers but they say it needs a replacement "module"?? that is on backorder... so who knows how long this will take to fix..

As a side issue does anyone else have a problem with the wireless charger constantly disconnecting then reconnecting? its becomming a pain as i constantly have to cancel it on the main display...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/26/2020 at 6:34 PM, PaulAP said:

Have the same problem on Focus ST Line X purchased Jan3. Front Speakers not working took it to dealers and they said there is no fix all they can do is a reset.

Also how do you temporarily resolve it via the emergency call button, where is located? Is the one on the ford pass app..

Read the topic "Emergency Call System Malfunction" for lots more info. Workaround involves starting an emergency call via the big red button in the headlining, near the interior lighting controls, and then cancelling it by pressing again before it connects. Also by pulling fuse 11 temporarily.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, Charlie q said:

I had same problem on 2019 STLine focus no front Speakers, disconnected the battery for an hour problem sorted

The old turn it off and back on again. My local dealership did the same to get my FordPass Connect app to work. After trying all of the Ford tech departments ideas. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Don't understand why they don't try this first before trying to write a software fix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Its mechanics trying to fix a computer, like an IT person trying to fix an engine. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yerp same on my 69 plate st line x, front Speakers not worrking, refuses to connect to media I have to use a lead to play music and can’t make a call, don’t understand how they can get away with it, surely the cars not fit for purpose if you can’t use the features that you pay extra for, I am fuming mine has been back three times in less than 6 months. Booked in again for next week , keep getting told as it’s an intermittent problem there’s not much they can do if it works in the day 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have had a similar problem with the front Speakers but it is intermittent. It started when I got an emergency call system malfunction and the front Speakers went silent. I checked with fade and left to right balance as you have done. The dealer reset the software and the error message has gone away but the Speakers still work intermittently. Sat nav directions also silent.

Alongside that my auto start stop rarely works. I have had a collision damage warning appear with no obstacles in front of me. But of most concern is that my engine has started spontaneously after parking and as I was just about to exit the car. Has happened 4 times in total. Not much I can do at the moment but thought it was worth sharing to see if others have had similar issues. My Focus is a 2019 Ecoboost ST-X. I have brought it into the dealer twice but they cannot replicate the starting problem, but have tried to rectify the other issues.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this