Criot

Mk4 interior lighting issue

Recommended Posts

I have a new 19 plate focus st-line X, i’ve noticed that the front interior lights stay on constantly when entering the car, however the rear ones go off as normal. Using the switch to turn them off works, and returning to normal position keeps them off, after that they then go off/on as normal when opening/closing doors, it literally only seems to happen the first time you unlock and get in the car

has anyone else had this issue or know of a fix without having the hassle of taking it back to ford over something so minor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do they not go off when you turn on the ignition?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nope, the rear seat ones do however the front ones stay on constantly until you turn them off manually on the switch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My Focus Estate is currently back at the dealers for this same problem.  They did initially say it could be a software issue but apparently have ordered a new front interior light assembly.  I'll let you know if they sort it out.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Criot, I collected my Focus this afternoon and the problem seems to be solved.  Although they ordered a new interior light fitting they did not need to fit it - the solution was much simpler.  Near the hinges on each door there is a black rod/plunger that detects that the door is open and turns the interior lights on - the usual sort of arrangement.  That rod goes up against a blanking grommet on the body of the car when the door is closed.  On my car one of these grommets was missing (a rear passenger door) revealing a small hole where it should be.  I mentioned that when I took the car in but they, quite reasonably, thought that wouldn't be the cause as the door open warning light didn't come on.  Also why would the rear interior light go out and not the front?  Anyway they had ordered a blanking grommet and fitted that first.  That seemed to cure it … but not immediately.  They had to manually turn the lights off then back to auto first then all was well and stayed well.  I have tested it back at home … leaving the car for a couple of hours then trying again … and all works as you'd expect.  It sort of defies logic but maybe that's the clue … it's probably all linked to some software that works on 1's and 0's.  Anyway, have a look at your car and see if there is a black grommet missing on the body by one (or more) door.  I hope that works for you.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/27/2019 at 7:42 PM, Tolly said:

Criot, I collected my Focus this afternoon and the problem seems to be solved.  Although they ordered a new interior light fitting they did not need to fit it - the solution was much simpler.  Near the hinges on each door there is a black rod/plunger that detects that the door is open and turns the interior lights on - the usual sort of arrangement.  That rod goes up against a blanking grommet on the body of the car when the door is closed.  On my car one of these grommets was missing (a rear passenger door) revealing a small hole where it should be.  I mentioned that when I took the car in but they, quite reasonably, thought that wouldn't be the cause as the door open warning light didn't come on.  Also why would the rear interior light go out and not the front?  Anyway they had ordered a blanking grommet and fitted that first.  That seemed to cure it … but not immediately.  They had to manually turn the lights off then back to auto first then all was well and stayed well.  I have tested it back at home … leaving the car for a couple of hours then trying again … and all works as you'd expect.  It sort of defies logic but maybe that's the clue … it's probably all linked to some software that works on 1's and 0's.  Anyway, have a look at your car and see if there is a black grommet missing on the body by one (or more) door.  I hope that works for you.

Interesting! The problem seems to have gone away now but lasted for a few days so i’ll have to have a look into this if it happens again, thanks!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.