Jump to content


Photo

Guide For Focus Mk2/mk2.5 C-Max/kuga ~Elm 327 Cable And Ff2 Program

translating

  • Please log in to reply
2174 replies to this topic

#436 mcp

mcp

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: Marc
  • Ford Model: Focus II 1.6 TDCI Zetec (climate)
  • Year: 2006
  • Location: Yorkshire

Posted 05 July 2012 - 03:37 PM

Hi.
I've been folowing this topic for a while now and have managed to activate a few things like instant mpg, windows heating auto switch on and auto-door locking, I cant get global window close/open to work but that could be beacuse I have the mk2 3 door model. I've noticed that the programs show transponder serial numbers that are programmed in, is there a way to find out the serial number using the obd2 connection for non-paired keys? I'm trying to program a new key to my car, I've got the central locking to work but cant get the PATS to turn off

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to FOC Premium Membership To Remove These Ads

#437 mrmetallica

mrmetallica

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 249 posts
  • Name: john
  • Ford Model: focus titanium 1.6
  • Year: 2009
  • Location: Greater London

Posted 11 July 2012 - 03:56 PM

i want to buy new speedo and programe to my car.what would it come under on the programe ?

#438 roger7313

roger7313

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: Roger
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2011
  • Location: Other / Non-UK

Posted 11 July 2012 - 05:00 PM

Hey guys,
I found the English version of ELM-FF2 program.
I put it on my space and link as below:
http://www.mediafire...t2xryfy3132h491

Enjoy it!! :D

#439 mrmetallica

mrmetallica

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 249 posts
  • Name: john
  • Ford Model: focus titanium 1.6
  • Year: 2009
  • Location: Greater London

Posted 12 July 2012 - 05:01 PM

can some one please tell me how i need to reprogram new speedos.Ive just bought a new set and want to get them in

#440 GSM

GSM

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 304 posts
  • Name: Garrie
  • Ford Model: Focus Ghia 1.6 (100PS)
  • Year: 2006
  • Location: Lanarkshire

Posted 12 July 2012 - 05:02 PM

Hey guys,
I found the English version of ELM-FF2 program.
I put it on my space and link as below:
http://www.mediafire...t2xryfy3132h491

Enjoy it!! :D


Is it legit? Isn't going to be in any way less reliable than the Russian version?

#441 GSM

GSM

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 304 posts
  • Name: Garrie
  • Ford Model: Focus Ghia 1.6 (100PS)
  • Year: 2006
  • Location: Lanarkshire

Posted 12 July 2012 - 05:04 PM

Just ordered the cable from eBay... I really want instantaneous fuel consumption readouts on my mk2. Although auto-door lock sounds appealing too.

But I'm right in saying that the fuel consumption reading will work plug-and-play, but the auto-door lock will require the re-wiring of the plug?

#442 roger7313

roger7313

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: Roger
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2011
  • Location: Other / Non-UK

Posted 12 July 2012 - 05:44 PM

Is it legit? Isn't going to be in any way less reliable than the Russian version?


I think it is legal because this program is free and claim on it.
It just translate from Russian to English, it should be stable as Russian version.

#443 GSM

GSM

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 304 posts
  • Name: Garrie
  • Ford Model: Focus Ghia 1.6 (100PS)
  • Year: 2006
  • Location: Lanarkshire

Posted 12 July 2012 - 06:41 PM

I think it is legal because this program is free and claim on it.
It just translate from Russian to English, it should be stable as Russian version.


Fair enough. Before I seen your post I was actually going to go about finding the source code (if it indeed was free-source) and putting the translations into the program myself.

#444 roger7313

roger7313

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: Roger
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2011
  • Location: Other / Non-UK

Posted 12 July 2012 - 07:23 PM

Fair enough. Before I seen your post I was actually going to go about finding the source code (if it indeed was free-source) and putting the translations into the program myself.


Hey mate, you are so considerately. :)
Actually, I would like to find the source code but I can't find anything.
Besides, I may write a program by myself if I have enough knowledge and resources.
Maybe one day you will see my program in the future. :D
Just maybe. :P

#445 David Gago

David Gago

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: David
  • Ford Model: Focus ST
  • Year: 2007
  • Location: Cambridgeshire

Posted 13 July 2012 - 11:29 AM

Hi guys. I have been reading this forum and im amazed with it.
Now quick question has anyone turn the Autolight and wipers successfully?
If so how was it done im kinda confused... Yes i have retrofitted since all the wiring is there.

Cheers

#446 roger7313

roger7313

    Member

  • New Member
  • PipPip
  • 10 posts
  • Name: Roger
  • Ford Model: Focus
  • Year: 2011
  • Location: Other / Non-UK

Posted 13 July 2012 - 05:54 PM

Hi guys. I have been reading this forum and im amazed with it.
Now quick question has anyone turn the Autolight and wipers successfully?
If so how was it done im kinda confused... Yes i have retrofitted since all the wiring is there.

Cheers


My car has these features, so I don't activate them.
Does your car have these features?
The autolight and wipers need sensors. If you have these sensors, you should activate them.
Or, you would activate nothing.

#447 David Gago

David Gago

    Newbie

  • New Member
  • Pip
  • 5 posts
  • Name: David
  • Ford Model: Focus ST
  • Year: 2007
  • Location: Cambridgeshire

Posted 14 July 2012 - 07:17 AM

Yeah i have all the sensor and Switch i was just curious to see.
The reason i asked its because Ford last time tried to activate it and my headlights stayed on and would not do anything.....
I'll give it a go once i get the elm327

If anyone has done it please let me know....

#448 GSM

GSM

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 304 posts
  • Name: Garrie
  • Ford Model: Focus Ghia 1.6 (100PS)
  • Year: 2006
  • Location: Lanarkshire

Posted 14 July 2012 - 04:32 PM

Cable has arrived!

Just waiting on the mrs getting home as I use Linux and she uses Windows - and the cheeky bugger doesn't let me know her password. There is a program in Linux that lets me run the program and I can fiddle about with it in offline mode, but I'd rather use a Windows just to do it the tried and tested way from this forum. I'll use the Russian version of FF2 too, just incase the recently uploaded English version has new bugs incorporated or something.

Anyway, all I really want to do for now is add the instantaneous fuel read-out and tyre pressure warning to my pre-facelift Focus, as it is my understanding from this thread that you must modify the ELM327 cable in order to do other stuff like auto-lock doors, etc? Is that right?

Anyway, just to be completely sure, is this my procedure:

1) Connect ELM327 to computer via USB
2) Go into control panel and check devices to get the COM port for the device
3) Plug ELM327 into the OBDII port in my car below the steering wheel
4) Run FF2 on the laptop, enter car VIN number, the COM port from the control panel (in form COM#)
5) Set bitrate to 38400
6) Turn ignition on without starting car
7) Click ONLINE on FF2
8) Go to Configuration tab, then IPC tab
9) Click "READ CAR CONFIGURATION"
10) Check tyre pressure warning and instant fuel reading and anything else I want to turn on/off
11) Click "WRITE CAR CONFIGURATION"
12) Close program, unhook cable from computer and car, take car for a run, and test out the new features?

Am I missing anything important?!

Oh, and anybody with a pre-facelift managed to do this successfully before me? Mostly lucky face-lift owners on here!

#449 GSM

GSM

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 304 posts
  • Name: Garrie
  • Ford Model: Focus Ghia 1.6 (100PS)
  • Year: 2006
  • Location: Lanarkshire

Posted 14 July 2012 - 06:29 PM

Just done it and it was a success. Wee bit disappointed that it shows instant fuelin gallons per hour rather than an instantaneous mpg... Anybody know if you can get it to show that instead????

#450 Richiemac

Richiemac

    Feet Under The Table

  • Budding Enthusiast
  • PipPipPipPip
  • 193 posts
  • Name: Richard
  • Ford Model: Focus 2014 1.6 tdci + S max 2011
  • Year: 2014
  • Location: Ireland

Posted 14 July 2012 - 07:27 PM

Use elm config..english verion....


https://rapidshare.c...841/DllPack.zip

https://rapidshare.c...MConfig__1_.zip

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users